cik Iffa Bercerita

cik Iffa Bercerita =,=

Thursday, 7 February 2013

wasilah cinta weera

assalamualaikum..

sihat ? hope korang sihat la ye . erm,byk bnde nk cite , tapi ifa lebih suke pendam . pendam pendam smpai melarat kn diri ifa . hanya sesetengah org je yg ifa akan bercerita . teruk kn ? tp nk wt cm ne . itu la . kali ni ifa nk cite psal satu novel yg tol2 wat ifa tersentuh . mungkin kite jrang jmpe novel cm ni and jln crite mcm kisah novel ni . tajuk novel ni ifa dh tulis kt tajuk di 'ATAS' tu ye . hehehe . novel tu bkn yg ifa punye,tapi yg kwn ifa punye,punye la teruk prangai ifa ni,novel tu ifa pnjm tahun lps before exam SPM . dh tahu thun lps sibuk dgn exam,msih nk cuci otak dgn NOVEL ! teruk nye and sumpah xde mase lgsung nk bce novel tu,hasilnye,novel tu ifa biarkan and 6/2/2013 baru hbis bce novel tu..sori la ye kpd kwan ifa sbb x pulang2kn novel tu lg..teruknye aku sbgai kwn..huhuhu..xpe,nanti ifa explain kt kwn ifa tu..kihkih..

sblum ni novel2 yg biasa ifa bce mcm biasa la,dgn cinta , cinta , and cinta . berkhwin sbb kluarga,pilihan sndri la,and mcm2 la . tapi novel WASILAH CINTA WEERA pon cbb cinta jgk . tapi cinta tu lebih mndalam . mndalam mcm mne ? mndalam kerana ALLAH SWT . bkn ifa nk mmperlekehkan novel2 yg laen,novel2 yg laen mmg byk jgk berkaitan dgn ALLAH . tapi novel ni mmbuatkan ifa lbih fhm dgn erti cinta yg sbnrnya..mncintai seseorg itu kerana ALLAH . mencintai saudara sesama ISLAM kerana ALLAH . semua berkaitan dlm kehidupannye berkaitan dgn ALLAH . yg menarik minat ifa and menyentuhkan hati ifa sndri,novel ni byk mnceritakn kisah cara kehidupan NABI dan para sahabatnye . sentiasa diselitkan dgn hadis dan sabda RASULULLAH . spnjg ifa bce kisah novel ni,dugaan yg ditimpa slalu dtg kpd dirinya dan isteri . apabila kebahagiaan mndatg,dugaan sering menimpa . yg ifa respect is they were never give up . ALLAHUAKBAR . diorg xpnh mngeluh , and makin byk dugaan mndtang,makin kuat mereka bersama dgn ALLAH . and the moral values from the novel is kita perlu sentiasa berfikiran positif , bersangka baik . itu yg pnting . and novel ni jgk mngajar kita berhati2 dgn seseorg yg blh mnhancurkan khidupan kita sndri . biasa la manusia ada yg suka berhasad dengki n berdendam dgn kita tnpe sbb . ya Allah,jauhilah aku,keluarga,sahabat2 ku dan saudara sesama islam sndri drpd perkara trsebut . AMIN ! bila ifa bce,ifa rse seolah2 ifa berada di dalam situasi dlm novel trsebut . and pling pnting , mencintai seseorg itu haruslah mencintai ALLAH yg pling tinggi .

  ya ALLAH , aku adalah manusia yg naif dan sering melakukan kesilapan,Engkau bantu lah aku supaya dapat mencintai mu lebih tinggi dari mencintai cinta manusia . dan aku pasti mencintai cinta mu lebih membahagiakan . dan novel ni menyedarkan ifa tntang erti cinta yg sebenar . assalamualaikum .

No comments:

Post a Comment